miercuri, 21 martie 2018

Schiopătând...dar cu certificat energetic la dosar!


Mai țineți minte zilele trecute când vă povesteam despre cum îmi voi construi eu căsuța mea? Cum mă voi așeza eu la locșorul meu unde îmi voi face veacul mulți ani de acum încolo? Ei bine plan am, ea e aproape construită complet, materialele pentru amenajarea interioară le am...ce îmi mai trebuie? Lumină! Căldură! Certificat energetic!

Ce este certificatul energetic? Ei bine, certificatul energetic conține proiectul energetic al clădirii în stadiul în care ea se află la momentul realizării calculului energetic. Pentru a obține acest certificat ai nevoie de planul de arhitectură și DTAC-ul. Are o valabilitate de 10 ani și este extrem de important. De ce? Pai cum mă întrebați de ce? Nu ai certificat energentic=nu ai energie, lumină, căldură etc. Practic este vital!

La fel de vital este și auditul energetic ce propune soluții pentru îmbunătățirea performațelor energetice ale clădirii. Mai pe înțelese pachetul dat în raportul de autit energetic este ansamblul de echipamente tehnice de care beneficiază clădirea pentru încălzire, racire, ventilare, apă caldă, iluminat sau o combinație a acestora, toate cu scopul de a asigura nivelul optim de confort pentru proprietar.

Pretul unui certificat energetic variază în funcție de mărimea imobilului. Pentru a vă fi mai ușor să vă oriențati vă voi lăsa mai jos costurile celor de la Enermed Impex SRL, la care vă recomand să apelați!


Iar acum să vă povestesc o pățanie de a mea, când, vitează cum mă cred în anumite momente de ale mele, am ajuns să simt pe propriile picioare forța gravitație. Așadar, cu gândul la viitoarea instalație energetică ce îmi va străbate căsuța, am decis să mă urc în podul casei, ce se presupunea că era gata, și să mă orientez și gândesc la profilul energetic al clădirii. Pe unde îmi vor veni firele și locațiile becurilor, a întrerupătoarelor etc. Am urcat frumos și încrezătoare cum sunt de fel am călcat pe ceea ce ar fi trebuit să fie un tavan solid al sufrageriei. Ei și nici bine nu am așezat al doilea picior că tavanul a scos un sunet ciudat și a făcut BUM! Adică s-a rupt sub toată greutatea mea "enormă" și pentru două milisecunde am zburat. Atât că restul secundelor le-am simțit profund până în măduva oaselor.

Acum vă întrebați de ce s-a rupt tavanul nu? Păi dragii mei este o teorie extrem de interesantă la mijloc...aparent tavanul meu nu era tavan, ci doar o placă de rigips! Muncitorii mei inteligenți, în loc să construiască tavanul exact așa cum trebuie cu OSB, rigips, vată minerală și toate cele, și-au ușurat munca, dar nu mi-au ușurat-o și pe a mea multe luni de acum încolo.

După o batjocoreală sănătoasă, că nu degeaba sunt moldoveancă, am aflat că de fapt aveau să facă tavanul, dar abia după ce realizau interiorul casei ceea ce mi se părea extrem de ciudat. Adică de ce ai face de-a josul în sus când poți porni de sus și să termini pe pământ ca tot omul normal? 

Da, știu. Cam de-a râsu'-plânsu' pățania mea mai ales că acum stau ologită la pat cu piciorul drept în ghips și vă povestesc nenorocirea mea. După cum spunea și autoarea Leigh Bardugo despre personajul ei Kaz: "De multe ori am simțit că eu și Kaz schiopătăm împreună pe drumul acestei cărți", așa și eu am schiopătat prin povestea asta, la propriu și la figurat. Dar n-ai cum să nu faci haz de necaz în această situație. Vreau să zic că cine s-a mai dus cu cracii în sus după ce a călcat vitejește pe tavanul său "sigur". Plus de asta, pentru două milisecunde am simțit că sunt o pasăre. Data viitoare voi încerca de la un tavan mai înalt poate simt și eu mai din plin senzația de plutire. Poate data viitoare mă aleg și cu mai puține leziuni...și cu niște angajați mai deștepți. 

Până data viitoare îmi iau cârjele minune(nici nu știți cât le ador..le visez și noaptea, la propriu) și plec către Enermed Impex SRL. Dacă tot am căzut din cer, măcar cu certificatul energetic să mă aleg. Oricum sunt sigură că va fi al meu în cel mai scurt timp! Bye!


*Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018!
Continue reading Schiopătând...dar cu certificat energetic la dosar!

luni, 19 martie 2018

Chic and Smart cu Evernisaj.roCu ce să mă îmbrac? Asta nu merge cu asta! Nu se potrivesc aceste două culori! Cum să pun bluza aceasta cu pantalonii ăştia! Oh, pantofii ăştia nu merg deloc cu această ţinută! Unde e bluza cea vişinie? De ce am atâtea haine pe care nu le port? Şi de ce nu îmi cumpăr altele noi? Of....

Chinul oricărei femei: să nu găsească la momentul potrivit ţinuta potrivită. Tot chinul ăsta în situaţia în care are trei tone de haine în dulap. Despre asta vă voi vorbi astăzi. Şi împreună vom rezolva una dintre cele mai mari probleme ale unei femei prin intermediul unui vechi prieten de al meu numit Evernisaj.
Nu cred că există femeie care să nu fi trecut măcar o dată prin situația de a avea o multitudine de haine, dar să nu știe cu ce să se îmbrace. Ei bine eu m-am săturat de această situație și am decis să pun piciorul în prag...sau mă rog, în dulap!
Am scos toate hainele. Bineînțeles că am rămas perplexă când am văzut ce morman aveam, și prima mea întrebare a fost: de ce le țin dacă nu le folosesc? Prima dată le-am sortat: de purtat/de nepurtat.  Apoi, bineînțeles, pe cele din categoria "de purtat" le-am mai sortat o dată, căci nu stiu cum am reușit, dar erau mai multe decât cele din cealaltă categorie. Și eram 100% sigură că acolo erau multe haine pe care aveam să nu le mai port. Apoi le-am aranjat frumos în dulăpior și totul era parcă prea gol. Dar revin la el după ce rezolv cea de-a două problemă: ce fac cu hainele de nepurtat?

Am stat și m-am gândit. Să le arunc? Parcă nu mă lasă sufletul. Plus că sunt o persoană extrem de eco. Așa că nu a durat mult și soluția salvatoare mi-a străbătut mințișoara: SĂ LE DONEZ! Le-am aranjat rapid în pungi și am pus repede anunț pe un site de donații. Buuun...Și acum ce fac cu spațiul gol rămas în dulapul 
meu? Trebuie să îmi reînnoiesc garderoba fără doar și poate. Și aici 
intră din nou în acțiune spiritul meu eco. Dacă am donat hainele, de ce să nu îmi iau altele de la un SECOND HAND? Și cum singurul pe care îl știam era destul de
departe, am apelat numaidecât la prietenii mei de pe Evernisaj.ro. Ce? Nu ați auzit de ei? Imposibil! Pai sunt cei mai tari comercianți de haine second-hand din câți există! Va jur că acolo gășesti absolut orice haină pe care o dorești. Zeci de branduri și mii de prețuri accesibile. E ca la o vânătoare de comori! Ador să mă "plimb" pe site-ul lor.

Și uite așa se face că au trecut ore bune și eu mi-am pus în coș o multitudine de haine. Hah... Credeați că îmi iau două trei haine și gata? Pai eu mi-am alcătuit ținute întregi! Mă simt mai ceva ca Iulia Albu când cochetez cu produsele lor. Bineînțeles, fără găini..sau orice animal zburător!

Sfatul meu, pentru a avea mereu o garderobă proaspată și cât mai adaptată nevoilor personale este ca în primul rând să te cunoști pe tine însuți, să îți știi stilul și ce fel de haine te atrag. Și pe urmă fă un popas pe Evernisaj.ro și puneți imaginația la încercare. Lasă-te purtată de vânt, fii tu însuți! Alege ce îți place și ce consideri că vei purta! 

Acum pot răsufla ușurată. În câteva zile îmi vin hainele. Multumită acum că îmi reinnoiesc garderoba mă relaxez cum nu se poate mai bine! Totodată sunt extrem de fericită că ajut mediul înconjurător și am această mirifică abilitate de a fi  unică și ușor de remarcat pentru eleganța chic and smart.

P.S.ș Mai țineți minte zilele trecute că vă ziceam că o să am casă nouă? Ei bine acum am și casă nouă și garderobă nouă! Mă înnoiesc tot mai mult pe zi ce trece și cei de la Evernisaj mi-au făcut munca mai ușoară! Psst...garantez că nu veți regreta dacă intrați acolo! Bye!
Continue reading Chic and Smart cu Evernisaj.ro

vineri, 16 martie 2018

Casă de vis cu Vindem-Ieftin.roCe te faci când vrei să îți construiești un cămin, dar habar nu ai de unde să pornești cu procurarea celor necesare? Nu știi ce presupune realizarea unei case și ce materiale trebuie exact cumpărate, care sunt mai bune? Ce aspecte trebuie luate în vedere? Faci ce am făcut și eu. Cauți frumos pe Google Search: "Ce trebuie să ai în vedere când vrei să construiești o casă?". Dar s-ar putea să cauți muuult și să dai doar peste chestii plictisitoare. De aceea sunt eu aici, să îți vin în ajutor. Doar aici, că mai departe te vor ajuta cei de la Vindem-Ieftin.ro.

Ce este Vindem-Ieftin.ro? Sinceră să fiu, prima dată când eu am citit titlul am crezut că voi da de haine...Pfuuui....mare țeapă mi-am luat cu gândurile mele, căci am dat peste cel mai mișto site de vânzare a materialelor de construcție, plus tot ce trebuie pentru amenajarea unei case. A și, pe lângă faptul că găsești acolo tot ce-ți poftește inimioara, mai ai parte și de 7 consilieri ce îți vor oferi toate detaliile de care ai nevoie. Dar haideți mai întâi să vă explic experiența mea alături de ei, și după veți înțelege mult mai bine despre ce vă tot turui eu aici.

Cum spuneam mai sus am stat și am căutat și am căutat tot ce se putea știi despre asta.  Voiam să fiu extrem de informată. Vă zic sincer, mai bine apelam direct la firma de mai sus și îmi ușuram munca cu minim 50%.

Luasem legătura cu câteva zile în urmă cu domnul constructor sef ce îmi făcuse lista cu ceea ce trebuie să cumpăr. Dar de unde să le cumpăr? Că nu vreau nici ceva slab calitativ, dar să mă și încadrez în buget, mai ales că mi-a luat ceva timp să strâng toți banii necesari.
Ei și cum căutam eu am dat de acest minunat site. Am citit, tot acolo la ei, despre ceea ce fac la secțiunea "Compania" și au fost foarte convingători. Am mai cercetat eu cât am mai cercetat, am urmărit recenziile video și am văzut că au o multitudine de produse, atât de variate la prețuri atât de accesibile încât am rămas și mai blocată decat eram deja. Cum aveam eu sa aleg dintre atâtea? Care știam eu că avea să fie cel mai bun?

Și acela a fost momentul când am văzut soluția salvatoare, tot la ei pe site. O listuță, sub detaliile produsului, cu 7 consultanți de vânzări și numerele acestora de telefon. Nici măcar nu am stat pe gânduri și am și apelat unul dintre ei.

Nu știu cum să vă explic cât de ușurată m-am simțit după ce am terminat de vorbit cu respectivul consilier. Mi-a dezvăluit mai multe oferte, avantajele și dezavantajele fiecărui produs, prețuri cât mai accesibile și am efectuat împreună calculele pentru a știi exact cât material trebuie cumpărat. Apoi am lăsat materialele de construcții și am plecat către secțiunea "Amenajare interioară" de unde mi-am luat tot ce mi-a poftit suflețelul. Casa aceasta chiar va fi casa visurilor mele! O voi realiza exact așa cum vreau, exact pe gustul meu și totul cu ajutorul celor de la Vindem-Ieftin.ro
La ei găsești absolut tot ce cauți. De la materiale pentru structură și fundație până la tencuieli decorative, amenajări interioare și exterioare. Sunt extrem de prietenoși și politicoși, se pliază pe toate dorințele tale și reusesc să le îndeplinească cu brio! Eu am colaborat cu ei și am fost extrem de mulțumită! Toate cele cumpărate au fost aduse în stare perfectă. Materialele de amenajare interioară au fost mult peste așteptările mele, și aveam așteptările și așa destul de mari. Se vedea clar că sunt de calitate superioară și că vor fi durabile. La cele de contrucție nu știu căci nu mă pricep, dar privind în ansamblu ușurința cu care meseriașii au lucrat cu ele și rapiditatea cu care le-au mânuit sunt sigură că făceau parte din aceeași categorie a calității! Cu siguranță voi apela tot la ei, în caz că mă mai bântuie gândul unei construcții!

Ai și tu o casă în minte și o vrei realizată exact ca în imaginația ta? Nu mai sta pe gânduri și apelează la cei de pe Vindem-Ieftin.ro. Fi sigur că visul tău va deveni realitate! Eu îți garantez, căci al meu a devenit!*Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018

Continue reading Casă de vis cu Vindem-Ieftin.ro

duminică, 11 martie 2018

Sărbătoriți-le în fiecare zi...cu iubire!Aș putea număra pe degete femeile importante din viața mea: mama, mătușile mele, bunicile mele și cam aici se încheie lista. Dar cea mai importantă dintre toate, cea care mi-a marcat cu adevărat existența este și cea care mi-a dăruit existența: mama. Pentru ea aș lua și luna de pe cer și i-aș dărui-o. Merită totul, de la cel mai insignifiant lucru până la cel mai măreț creat vreodată. Este omul meu de bază, stălpul meu, sufletul meu.
Sunt două categorii de mame. Cele care doar dau viață unei ființe, și mamele adevărate care își vând sufletul creșterii unui copil și făcând din el un om de care să fie mândră peste ani. Mama mea face parte din categoria mamelor adevărate. M-a format ca om și pentru asta nu știu cum pot să îi mulțumesc cu adevărat.

Opt martie este ziua femeilor. Pentru mine 8 martie, înainte de a însemna ziua femeilor, semnifică ziua mamelor. Ziua în care acestea primesc respectul cuvenit. Ziua în care ar trebui răsfățate pentru tot ce trudesc un an întreg. Ziua în care ar trebui lăudate, să li se multumească de o sută și o mie de ori, să li se facă treburile în locul lor, să li se satisfacă toate poftele. Să le lăsăm să trândăvească toată ziua.

Dar de ce sa facem asta doar într-o anumită zi?  De ce să nu echilibrăm balanța și să ne ajutăm femeile importante din viața noastră? Să facem lucrurile în mod egal? Cam greu asta când suntem obișnuiți deja cu un alt stil de viață și totodata unui bărbat îi va fi mai greu să se ocupe de treburile casnice, așa că mai bine rămâne să își vadă de treburile ce solicită strict un bărbat. Deci, este mai ușor să le sărbătorim în anumite zile, dedicându-le întreaga noastră atenție.

Ca copil, i-am dăruit mamei mele ani de-a rândul cadouri fîcute de mine, felicitări, desene sau flori origami. Odată cu trecerea anilor am trecut la flori adevărate și cadouri în limita bugetului meu. Acum că sunt destul de mare cât să dispun de banii mei vreau să îi fac mamei mele o supriză imensă, să îi arăt întreaga mea multumire, deși nu voi putea egala vreodată ce a făcut ea pentru mine.

Așa că am apelat la cei le la Interflora Romania. Interflora este o florărie online ce se ocupă cu livrările acestora precum și cu crearea de buchete speciale pentru orice ocazie. Revenind, am intrat pe site-ul lor și am fost uimită să găsesc o vastă variație de flori. Rapid m-am dus către trandafiri, fiind preferații mamei mele. Îți puteai alege unul dintre buchetele propuse de ei sau îți puteai comanda numărul de flori (în cazul meu trandafiri) pe care doreai să îi oferi. Puteam alege de la 3 până la 999 de trandafiri. Am fost atât de bucuroasă și ghiciți ce: am comandat 999 de fire! Și la un preț chiar foarte bun, mult mai bun decât mă așteptam să fie! Am fost extrem de multumită de serviciile oferite și mai ales că livrează flori la domiciliu. Dar ceea ce m-a bucurat cu adevărat a fost zâmbetul de pe chipul mamei mele când a primit cei 999 de trandafiri roșii, de a umplut toată casa cu ei. Plutea iubirea și respectul meu pentru ea prin toată locuința și acel aer înmiresmat a fost statornic mult timp de atunci. 

Dacă vreți să faceți un cadou cu adevărat special sfatul meu este să apelați la varianta florilor online. De asemenea recomand cu drag Interflora International (da, compania este o florărie cu livrare internațională!). Haideți să facem fericite femeile speciale din viața noastră, indiferent că sunt mame, iubite, soții sau soacre. Toate merită atenție, toate merită să știe că sunt iubite și apreciate! Iubiți-le în fiecare zi! Să le sărbătorești nu se rezumă mereu la cumpăra lucruri pompoase! Chiar și fără o floare, printr-un simplu "te iubesc" sau "mulțumesc" le sărbătorești și le vei umple sufletul de bucurie astfel ele știind că ceea ce fac nu este în zadar! Dar o floare le va face ziua și mai minunată! Garantez!

Iubiți-vă femeile din jur, căci sigur fără ele pământul nu s-ar mai învârti în aceeași direcție și totul ar fi pe dos. Iubiți-le cât puteți de mult, acum când aveți tot timpul din lume! Doar iubiți-le și sărbătoriți-le în fiecare zi...cu iubire!


*Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018Continue reading Sărbătoriți-le în fiecare zi...cu iubire!

Calea spre succes începe cu un proiect bine pus la punctAtunci când ai în plan o construție nouă, unul dintre pricipalele aspecte, și chiar cel mai important, este să ai alături o echipă experimentată de arhitecți proiectanți. Ei îți vor fi de un ajutor enorm, ușurându-ți în primul rând ție munca. Un proiectant îți va concepe PAC, avizele, acordurile, autorizațiile și multe alte acte cu care ar fi trebuit să îți bați capul. Nu mai trebuie să te plimbi tu de colo colo alcătuind dosarul. Echipa o va face în locul tău.

Cu toții știm care este rolul unui arhitect, pentru ce se pregătește el bună parte din viață: acela de a realiza proiectul construcției. Un arhitect angajat pentru a îți întocmi proiectul arhitectural, prin intermediul părților desenate și a celor scrise, va face tot posibilul să fie realizat exact cum îți dorești tu. Pe urmă, acesta se va ocupa de compoziție, alegerea materialelelor și a culorilor. Pe lângă toate acestea el poate intervenii pe durata construcției dacă ceva nu este în regulă, consultându-vă cu dumneavoastră pentru schimbare minimă a planului sau orice ține de etică și aspect. Totul, bineînțeles, realizat cu gust și după bunul tău plac. Principalul lui scop este de a te mulțumi pe tine ca client, totodată beneficiind și el de o reclamă bună!

Dat fiind faptul că în România studiile unui arhitect sunt pe o durată de 6 ani, nu vei avea de a face cu cineva necunoscător în domeniu. Totodată, cu trecerea timpului arhitectul va dobândi o experiență vastă și profesionalistă doar pentru a îți îndeplini ție dorințele și a realiza perfect construcția ce îți umblă prin minte de ceva vreme.

Astăzi vă voi vorbi despre o firmă de proiectare și servicii, cât și despre importanța unei echipe experimentate de arhitecți proiectanți pentru reușita unei construcții, în caz că sunteți pe punctul de a vă construi o casă sau doriți pur și simplu să reamenajați/renovați o locuință. Voi puncta mai multe aspecte: de la fidelitate și consultanță până la serviciile de proiectare și arhitectură oferite de această firmă. Așa cum v-am obișnuit, vă îndrept doar către servicii dintre cele mai promitatoare, de încredere și favorabile pentru fiecare dintre voi. Asociația pe care o voi prezenta astăzi este una dintre cele mai bune și profesioniste, motiv pentru care am și decis să vă vorbesc despre ea. Așa că, faceți cunoștință cu AiA Proiect- Birou de proiectare și servicii!
Mai sus v-am vorbit despre anumite aspecte ce trebuiesc luate în considerare atunci când doriți să aveți de a face cu un plan de construcție. Cel mai bun loc unde puteți beneficia de aceste servicii este, bineînțeles, AiA Proiect. La AiA Proiect veți avea la dispoziție o întreagă echipă dedicată întru totul construcției pe care vreți să o realizați. Aici veți avea parte de consiliere și suport de înaltă calitate indiferent dacă vreți să construiți ceva de la zero sau să aduceți ajustări unui plan deja clădit. AiA proiect vă va ajuta pe tot demersul realizării construcției cu resurse dintre cele mai bune, rapide și accesibile.

Cu ajutorul unui proiect de casă vă puteți crea locuința după bunul plac, particularizată după preferințele dumneavoastră. Consultanții și arhitecții vă vor sta mereu la îndemână venindu-vă în ajutor cu sfaturi cât mai eficiente, reușind mereu să ajungă la un acord comun, benefic și mulțumitor cu dumneavoastră. De asemenea, pe aia-proiect.ro aveți la dispoziție o gamă largă de proiecte, imagini ale proiectelor realizate deja, idei inspiraționale și modele extrem de diversificate, dintre care puteți alege și combina astfel încât să realizați planul perfect al locuinței visurilor dumneavoastră.
Echipa experimentată oferită de AiA Proiect ce vă va sta la dispoziție pe durata întregului proces de construcție beneficind totodată și de un proiectant care îți va face rost în  timp util de actele capitolului: avize de amplasament, precum și de acorduri și autorizații. Chestii complet plictisitoare ce țin de domeniul tehnic, dar fără de care nu poți începe construcția. De aceea îți vine proiectantul în ajutor. În loc să te plimbi prin diferite locuri unde trebuie să aștepți ore în șir pentru a ți se elibera actele, poți sta linistit, fără să îți bați capul cu acestea, gândindu-te intens la arhitectura construcției; ce ai vrea și ce nu în plus.

Nu mai spun că ei vor găsi o soluție mulțumitoare pentru a satisface orice criteriu și a se încadra perfect în bugetul clientului. Ei oferă servicii de o performanță uimitoare oricărui tip de client, primindu-vă mereu cu zâmbetul pe buze și având mereu procedeele la ei. 

Importanța unei echipe de arhitecți și proiectanți pentru reușita unei construcții este de o latitudine colosală. Odată cu implicarea acestora, șansele ca totul să meargă ca pe roate, atât pentru tine cât și pentru ei, au o cotă ridicată. Stresul, ce vine la pachet cu luarea unei asemenea decizii și pornirea către direcția de realizare a unui proiect, va fi redus căci echipa este formată din mai multe tipuri de specialiști, ce se vor ocupa fiecare de domeniul în care au excelat, reducându-ți din griji. Aceștia îți vor oferi totodată încrederea că vor face totul ca la carte.

Bonus: pe lângă serviciile de proiectare pe care AiA-Proiect vi le pune pe tavă, în cadrul companiei puteți beneficia și de servicii de audit energetic, evaluare imobiliară, evaluare a bunurilor și servicii de obținere a autorizației pompieri.

Revenind la subiectul nostru, și anume importanța unei echipe de arhitecți și proiectanți pentru reușita unui proiect de construcții vă voi lăsa mai jos câteva dintre pozele inspiraționale pentru arhitectura unei cladiri, poze preluate de la AiA-Proiect:Concluzionând, serviciile oferite de AiA-Proiect sunt unele dintre cele mai profesionale, sunt ferm convinsă că dacă veți apela la ei nu veți fi dezamăgiți. Echipa pe care o să v-o pună la dispoziție va răspunde și va găsi în timp util soluții cerințelor dumneavoastră. Cred că v-ați dat seama din acest articol cât de important este să ai alături o echipă experimentată în construcții pentru a realiza ceea ce aveți întipărit în minte. Aveți încredere în echipa de arhitecți. V-or face tot ce le stă în putință să vă realizeze proiectul.


*Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018Continue reading Calea spre succes începe cu un proiect bine pus la punct

vineri, 9 martie 2018

Să depănăm amitiri...

Spuneţi-mi trei cuvinte ce vă vin în minte atunci când auziţi cuvântul armată. Până vă gândiţi voi vi le voi spune pe ale mele: curaj, putere, patriotism. De când mă ştiu am fost pasionată de serviciul militar şi tot ce ţine de el. De la costumaţie până la tehnici de luptă pe front. 
Aţi ghicit. Cea mai frumoasă amintire a mea ţine de armată. Dar până să ajung să vă povestesc legatura armatei cu amintirea mea îţi voi spune cum a început totul.

Era o zi frumoasă de vară......pe cine încerc să păcălesc? Era aproape iarnă (o zi până să intrăm în pâinea iernii) și un ger de crăpau pietrele. Dar credeti că îi păsa cuiva? Nici pe departe. Eram în cea mai tare excursie pe care am avut-o vreodată. Ne-am îmbarcat cu toții în autobuzul trezit la 6 dimineața și aceasta ne-a fost pornirea către Sibiu. De fapt, a fost mai mult un traseu Alba Iulia-Sibiu-Brașov. Cum drumul a fost lung o zi ne-am petrecut-o până să ajungem acolo. Următoarea zi a fost cea mai frumoasă din câte am trăit.

Era 1 Decembire. Zi mare și de sărbătoare. Planul pe care îl stiam eu era ca în prima zi să mergem în Sibiu. Între timp acesta s-a schimbat și am ajuns în Alba Iulia. Mereu am visat să merg de 1 Decembrie în Alba Iulia. Totul era atât de frumos. Oamenii purtau drapele pe unde puteau. Ne-am plimbat pe străzile din Alba Iulia și eram atât de fascinată. După ce am cutreierat străzile împânzite de steaguri tricolore ne-am îndreptat către Bulevardul "1 Decembrie 1918". Nu a trecut mult timp și parada începuse, la fel și îndeplinirea unuia dintre cele mai mari vise ale mele. În fiecare an o urmăream la televizor, dar să o văd trecând prin fața ochilor mei era ceva mirific.
După terminarea paradei am mai stat puțin primprejur și am văzut un militar, îmbărcat cu costumul de camuflaj stând de vorbă cu câțiva tineri. Eu și cu o prietenă ne-am dus într-acolo și bineînțeles că l-am întrebat ce grad este. Mi-a răspuns că este sergent-major. I-am zis că mereu mi-am dorit să întâlnesc un sergent-major. Ce-i drept mereu mi-am dorit să întâlnesc un militar, nu conta ce grad. A fost atat de binevoitor încât mi-a arătat mai îndeaproape însemnele gradului și mi-a spus cum se numeau fiecare. Eram atât de încântată că vorbesc cu un militar încât un șuvoi de întrebări despre serviciul militar mi-a invadat mintea. Iar el mi-a răspuns la câteva dintre ele. Aflam date chiar de la sursă. Ce putea fi mai minunat? Din păcate pentru mine nu am stat prea mult la vorbă, pentru că era grăbit. În schimb eu mi-am creat cea mai frumoasă amintire.
A, și am uitat să vă mai zic ceva. Înainte de paradă, am mers la Catedrala Alba Iulia unde am întâlnit două persoane mongole. Eram cu o amică și acestea ne-au rugat să le facem o poză. Le-am făcut și apoi ne-au pus întrebări despre acel loc și istoria acelei zile. Am fost atât de bucuroase că erau interesate de trecutul țării noastre încât le-am zis tot ce a fost mai frumos. Si ele erau atat de fascinate. Nu vă imaginați de bucurie mi-au adus pe chip.

Când să ne întoarcem la autobuz, era aproape ora de plecare, eu și amica mea ne-am cam rătăcit. Și am ajuns într-un loc plin cu tarabe, unde ne-am rătăcit i șmai tare. Sinceră să fiu nu mă grăbeam să plec de acolo, dar tot plimbându-ne am dat nas în nas cu restul colegilor și am fost nevoite să plecăm. Altfel am fi dormit pe zăpadă în acea noapte.

A fost ziua în care am colectat cele mai multe amintiri. Un vis de al meu a devenit realitate. Nu voi putea uita defilarea prin fața ochilor mei, insignele sergentului și acele două fete mongole. Nici rătăcirea printre tarabele pline cu lucruri tradiționale nu o voi uita. A fost și este cea mai frumoasa amintire a mea, cea mai memorabilă excursie.


Acum că eu mi-am depănat cea mai frumoasă amintire vă provoc și pe voi să o faceți. Spuneți-mi în comentarii care este cea mai frumoasă amintire a voastră și momondo vă va premia și pe voi. Puteți câștiga premiul cel mare: un city-break de 500 de euro sau unul din cele 5 vouchere în valoare de 50 de euro. Să vedem cu ce amintiri vă lăudaţi!
*Sursă poze: arhiva personală
*Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018
Continue reading Să depănăm amitiri...

miercuri, 7 martie 2018

Trei destinaţii de vis - Aventura vieţii taleDe mică am adorat să călătoresc. Să vizitez cât mai multe ţări, civilizaţii. Am o sete de curiozitate nestăvilită pentru tot ce este nou. Am decis să îmi caut destinaţiile de vis pe circuite Christian Tour şi nu m-am aşteptat să se potrivească atât de bine cu ceea ce vreau eu să vizitez. Am ales cele trei ţări pe care vreau să le vizitez încă de mic copil. Și cum nu sunt o persoană organizată cu timpul am ajuns să am doar 5 ore la dispoziție să îmi pregătesc bagajele și lista cu ceea ce urmează să cutreier, ce delicatese vreau să degust, ce experiențe noi să încerc. Norocul meu e că pe cea din urmă o am bine stabilită în minte. Va fi cu adevărat o experientă minunată. Iată lista mea, sunt sigură că după ce o vei termina de citit îți vei dori cu vârf și îndesat să îmi calci pe urme și să vizitezi aceste locații mirifice.- Vacanță pe ritmuri orientale-
Fascinația mea pentru popoarele Orientului Apropiat a fost mereu una enormă. Acum că am șansa la o vacanță de vis nu voi ezita să vizitez una dintre cele mai reprezentative țări arabe. Ceea ce vreau îndeosebi să văd acolo este: fostul teatru roman Citadela, din orașul Amman; Oval Plaza și Templul lui Zeus, obiective turistice ale orașului Jerash. 
În expediția mea voi trece bineînțeles și prin orașul Madaba, unde evident voi vrea să văd Harta din Mozaic a Ierusalimului și Pămâtului Făgăduinței alături de Biserica Greco. Nu aș fi putut rata una dintre cele 7 minuni ale lumi: orașul antic sculptat în stâncă roșiatică, unde îmi voi clăti privirea cu Tezaurul. O experiență orientală completă trebuie musai să includă și o plimbare prin deșert iar locul cel mai potrivit pentru aceasta, după părerea mea, este Wadi Rum
Ce ar fi o vacanță fără inspirarea aerului maritim? Nimic, așa că două mări, Marea Roșie și Marea Moartă îmi vor sta în drum, dar evident că nu mă deranjează câtuși de puțin. Traseul călătoriei mele va continua bineînțeles cu El-Maghtas, un loc plin de spitualitate. Toate acestea completate cu delicatese arabe, nelipsind mâncarea tradițională Iordană: Mansaf.- Expediție pe tărâmul gelateriei-Italia. Când mă gândesc la Italia aerul romantic îmi invadează plămânii. Dar nu doar asta este fascinant pentru mine la Italia. Pe lângâ mâncarea total specifică și inegalabilă, arhitectura romană cât și arta, ce ne-o oferă privirii, această țară este parcă dintr-o altă lume. Am o listă atât de lungă cu locuri de vizitat din Italia încât am recitit-o la final de șase ori să fiu sigură că nu am uitat ceva. Atât de multe și totuși atât de minunate. 
Expediția mea o să înceapă din Roma, unde voi vizita: Coloseumul, Santa Maria Maggiore, San Petro in Vincoli, Pantheonul, Columna lui Traian, Capitoliul și Piața Veneția. Multe, nu? Știu și asta nu e tot. Mă voi îndrepta către Vatican și Tivoli unde îmi voi desfăta privirea cu minunata Capela Sixtină din Bazilica Sfantul Petru. Pasiunea mea pentru artă este enormă, de mică o ador și o produc așa că vizita la Muzeele Vaticanului unde sunt expuse unele dintre cele mai importante, simbolice, realistice și fabuloase opere de artă ale celor mai mari artiști din toate timpurile va fi cu adevărat o experiență de neuitat. Cred că va fi experiența sufletului meu. Voi continua cu Villa D'Este din Tivoli pentru a-mi completa aventura renascentistă.

Expediția mea continuă către capitala regiunii Umbria, Perugia, dar nu înainte de a vizita și Palatul dei Priori din Narni. Mă voi îndrepta către Terni, unde voi vizita două Basilici despre care am auzit lucruri extraordinare: Basilica Sf. Francisc și Basilica di San Pietro împreună cu Porta Sant Angelo. Nu aș putea rata Cascata delle Marmore, cea mai mare din Europa. În Perugia voi trece bineînțeles pe la Roca Paolina. Am atâtea de vizitat în Italia încât cred că ma lungesc prea mult. Am decis să scriu urmatoarele orașe pe care imi doresc nespus să le vizitez și, evident, monumentele reprezentative lor. Așadar în Assisi, Spello, Spoleto, Citta del Castelo, Gubio, Todi și Orvieto, voi vizita: Sanctuarul Santa Maria degli Angeli, Basilica San Francisco, Teatro Romano, Biserica Sant'Ansano, Arco di Druso, Palazzo Comunale, Pinacoteca Comunale, Palatul Prior, Biserica Santa Mraia della Consolazione și ultima, dar nu cea din urmă Catedrala Gotică.
Toate aceste vizite vor fi acompaniate de delicatese italienești, cel mai probabil o multitudine de sortimente de pizza și nelipsita înghețată gelato. Cu siguranță voi încerca cele mai ciudate combinații. Urați-mi noroc! 😄Japonia
- Răsărim odată cu Țara Soarelui Răsare-Am lăsat ce e mai bun la final. Dacă mă întrebai la 13 ani care este orașul meu favorit, răspunsul ar fi fost clar Tokyo. Dacă m-ai fi întrebat ce țară vreau cel mai mult să vizitez aș fi răspuns fără doar și poate Japonia. Eram, și încă sunt, pur și simplu îndrăgostită de această civilizație, de tradițiile și obiceiurile lor, de ce au fost și ce sunt. Iar acum că mi s-a dat ocazia să vizitez această țară nu vreau să ratez nimic. Am făcut o listă întreagă, care în mare parte este alcătuită din temple. Sunt sigură, totuși, că fiecare are unic în felul său. 
Voi începe din orașul preferat al copilăriei mele, Tokyo, unde voi vizita Asakusa Kannon, grădina Palatul Imperial din Tokyo, Meiji Jinju și Tokyo Metropolitan Goverment. Mă voi îndrepta către Nikko unde voi trece pe la Complexul Toshogu, cascadele Tegonno-taki și Muntele Nentai. Cum aș putea merge în Japonia fără să trec prin Hakone și să vizitez Parcul Național Fuji-Hakone-Izu. Nu pot, motiv pentru care îl voi vizita. Muntele Fuji m-a fascinat încă de când am auzit de el prima dată la scoală. Nu l-aș putea rata alături de Odawara, Yokohama, Insula Ohshimape și Lacul Asinoko. Cele mai multe temple le voi vizita în Kyoto: Templul Kyomizu-dera, Templul Kinkaku-ji și Templul Tenryu-ji, unde sunt sigură că voi afla și mai multe lucruri fascinante despre tradițiile și ritualurile desfășurate acolo acum mulți ani. Pe lângă ele voi merge și la Sanctuarul Fushimi-Inari. Ultimul oraș de vizitat de pe lista Japoniei va fi Nara unde voi vedea: Templul Todai-ji, Parcul din Nara, Altarul Kasuga, Kasuga Taisha și Umeda Sky Building.
Delicatesele ce îmi vor completa această expediție vor fi nelipsite de sushi. Tradiționalul sushi îmi va bucura papilele gustative, cred că voi încerca toate sortimentele. Alte mâncăruri tradiționale japoneze precum Teriyaki sau Tamagoyaki vor face o călătorie interesantă către stomacul meu mâncăcios.


Sunt convinsă că va fi experiența vieții mele. Multe dintre obiectivele pe care vreau de mult timp să le vizitez sunt bifate în lista aceasta. Dacă ar fi să aleg pentru fiecare destinație un obiectiv musai de văzut aș zice pentru Iordania: Wadi Rum, pentru Umbria: Muzeele Vaticanului, iar pentru Japonia: Parcul Național Fuji-Hakone-Izu. Sunt must-see pentru orice pasionat de călătorie, asemeni mie. Nu-i așa că acum vrei și tu să le vizitezi? Până îți pregătești tu bagajele eu am plecat. Nu de alta, dar s-ar putea să pierd avionul. Călătorie plăcută!
*Fotografii din alte surse: Google Image.
*Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018.


Continue reading Trei destinaţii de vis - Aventura vieţii tale